Fiatal Egyiptológusok
Negyedik Közép-Európai Konferenciája
(CECYE 2006)

in memoriam Gaál Ernő

2006. augusztus 31. – szeptember 2.

 

Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen kerül sor a Fiatal Egyiptológusok Negyedik Közép-Európai Konferenciájára. Bár maga a konferencia elsősorban doktori kutatásukat végző egyiptológusok részére kínál bemutatkozási lehetőséget, a rendezvény díszvendégeként Budapestre látogat, illetve előadást tart egyiptomi ásatásáról néhány nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kutató, akik a nem szakemberek részére is érdekes, átfogó beszámolót tartanak több éve zajló egyiptomi terepmunkájukról.

A találkozó díszvendégeként előadást fog tartani Prof. Dr. Miroslav Verner (Cseh Egyiptológiai Intézet, Prága), aki egyéb tisztségei mellett 1975 óta az Abu Szír-i cseh régészeti ásatások vezetője. Az abu szíri piramisok a gízai és szakkarai piramisok közelében  30 kilométerre Kairótól délre találhatóak. A piramisok mellett kiemelendőek a közelben található naptemplom és előkelő sírok is. A királyt szolgáló magas rangú tisztviselők síremlékei bár kevésbé látványosak mint a piramisok, számos fontos részlettel gazdagították a korszakra vonatkozó ismereteinket. Iufaa nemrégiben feltárt sírja például olyan jó állapotban maradt meg, hogy még a sírtulajdonos múmiáját is megtalálták a régészek. M. Verner előadásában az abu szíri ásatások legfrissebb eredményeiről fog áttekintő beszámolót nyújtani, ami egyedülálló lehetőség ennek a jelentős lelőhelynek a megismerésére elsőkézből, egy olyan kutatótól, aki életéből több évtizedet szánt arra, hogy megmentse számunkra az ókori Egyiptom ezen kiemelkedően fontos emlékeit.  

Nem kevésbé jelentős a konferencia másik két díszvendégének előadása sem. Prof. Dr. Luft Ulrich (ELTE BTK, Egyiptológiai Tanszék) arról a terepmunkájáról fog beszámolót tartani, melyet 1998 és 2004 között folytatott a Nílustól keletre lévő sivatagban található ókori aranybányában, Bir Minihben. A viszontagságos körülmények között megközelíthető lelőhelyre már csak eljutni is rendkívül nehéz volt, de a több éves, kalandos kutatómunka érdekes eredményekkel gazdagította a területről való ismereteinket. A legkorábbi időkből származó sziklarajzok mellett számos hieroglif feliratot is dokumentált az itt kutató magyar csapat. Ezek a feliratok az Óbirodalomtól az Újbirodalomig terjedő időszakból származnak. A terepmunka résztvevői a kutatási eredményeket összefoglaló kötet publikációján dolgoznak jelenleg, és ezekből a végleges eredményekből kapunk az előadásban összefoglalót.

Ugyancsak elfogadta meghívásunkat Dr. Zbigniew Szafrański, a Hatsepszut királynő Deir el Bahari-i templomában dolgozó lengyel-egyiptomi régészeti expedíció vezetője, aki előadásában a templomban folyó munkálatokról és a legfrissebb eredményekről nyújt átfogó képet. Annak, aki járt már Egyiptomban, nem kell bemutatni Hatsepszut királynő nyugat thébai templomát, mivel minden Luxorba látogató turista kötelező programjában szerepel. Az ide érkező turisták elől azonban a templom egyes részei még ma is le vannak zárva az itt folyó egyiptológiai munkálatok miatt. Ezeket a lezárt termeket így jelenleg csak az itt dolgozó egyiptológusok, illetve régészek előadásain keresztül lehet megismerni. Az ásatási beszámoló átfogó képet nyújt arról, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a lengyel régészeknek és egyiptológusoknak a jó pár éve tartó munkálatok során, akik kizárólagos engedéllyel rendelkeznek a templom helyreállítására, illetve dokumentálására.

A lengyel régészeti expedíció vezetőjének jelenléte azért is kiemelten fontos, mert a konferencia sorozatot, amelynek negyedik találkozóját tartjuk idén Budapesten, eredetileg lengyel egyiptológusok indították útra. A konferencia célkitűzése, hogy minél több fiatal kutató számára nyújtson arra lehetőséget, hogy bemutassa kutatási eredményeit. A konferencia elnevezése arra utal, hogy a helyszín évről évre egy-egy közép-kelet európai város, ahova azonban nem csak a térségből, hanem a világ minden tájáról várjuk a fiatal kutatókat. Idén több mint 50 előadó érkezik a világ minden tájáról. Sokan jönnek Olaszországból, Németországból, de Oroszországból, sőt Ausztráliából is érkeznek előadók. Az előadásokon való részvétel ingyenes. Bár a legtöbb előadás olyan problémával foglalkozik, amely csak szakemberek számára érdekes, az itt kiemelt három díszvendég mellett is bőven lesznek olyan témák, amelyek a nem egyiptológus érdeklődők számára is érthető módon foglalják össze a legfrissebb kutatási eredményeket.

Az idei konferenciát Gaál Ernő, tavaly elhunyt egyiptológus professzor emlékének dedikáltuk.

A konferencia 2006. augusztus 31 és szeptember 2 között zajlik Budapesten az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudomány Karán (csütörtök-péntek), és a Szépművészeti Múzeumban (szombat).

A konferencia helyszíneiről és programjáról részletes információkat kaphat honlapunkon keresztül. Amennyiben további kérdése van, kérjük lépjen kapcsolatba velünk a cecye2006kukac yahoo pont com, illetve cecye2006 kukac szepmuveszeti pont hu címen.

Vissza a lap tetejére | Vissza az előző oldalra