Vissza a linkek oldaláraKi kicsoda az Ókori Egyiptomban?
N-től O-ig

csík

Nakht (Naht, Nahte)
XVIII. dinasztia "Írnok, Amon csillagásza", valószínűleg III. Amenhotep idején. A kor szokása szerint thébai sírja, a TT-52 egyetlen termében tartalmaz csak dekorációt, ám azok között sok híres jelenet akad: a három zenélő lány, a madártartó, vagy a mocsári vadászat közismert.

Vissza

Nebneteru (Nebneterw)
XIX. dinasztia Amon főpapja volt I. Széthi idején. Halála után a tisztség egy ideig betöltetlen maradt. (Később az agg Newenemef lett az utóda.) Az ő fia volt Paszer vezír, aki negyed századig viselte tisztjét.

 

Vissza

Neferubiti .(Ahbetneferu, Ahbetnoferu, Neferubity)
XVIII. dinasztia I. Thotmesz és Jahmesz királyné leánya, Hatsepszut húga, aki valószínűleg kisgyermek korában elhunyt.

Vissza

Neko (Niku, Nékó)
XXV. dinasztia Szaisz ura Taharka idején, a XXVI. dinasztia ősapja. Asszírellenes összeesküvést szőtt, de az asszírok elfogták és Ninivébe hurcolták. Assur-bán-apli látványos kegyelmet gyakorolt vele és gazdag ajándékkal visszaküldte Egyiptomba. (Ld. Assur-bán-apli Rassam-cilindere) Ez után Neko asszírbarát politikát folytatott. Memphisz második ostrománál halt meg, amikor a napataiak visszafoglalták az asszíroktól megszállt várost. Fia I. Pszammetik néven a XXVI. (Szaiszi) dinasztia első fáraója.

Vissza

Nemaret  
XXII. dinasztia II. Oszorkon fia, Sesonq herceg testvére. Még I. Oszorkon idején belpolitikai válság alakult ki, és a thébai Harsziésze, Amon-főpapja, felvette a fáraói címet. Halála után II. Oszorkon a fiát küldte Thébába, hogy ő töltse be a királyi házra nézve veszélyes hatalommal járó hivatalt.

Vissza

Nemaret  
XXIV. dinasztia Hermupolisz (Hmunu) líbiai származású királya Pianhi hadjárata idején. Pianhi hosszú ostrommal vette be városát, és Nemaret behódolt, teljes háznépével együtt.

Vissza

Neszi  
XVIII. dinasztia Kancellár volt Hatsepszut idején, majd a punti expedíció vezetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket.

Vissza

Newenemef  
XIX. dinasztia Thinisz és Dendera főpapja volt, aki idős korára az Amon Első Prófétája tisztet is elnyerte II. Ramszesztől. Hivatalba lépése előtt (Nebneteru halála után) a pozíció egy ideig betöltetlen maradt.

 

Vissza

Niankhptah (Nianhptah)
V. dinasztia Festő vagy szobrász művész, Ptahhotep gyönyörű sírjának mestere. A sírban saját magát is megörökítette, amint idilli környezetben, békésen pihen egy csónakban, miközben itallal kínálják. Az örökkévalóságra vágyott, és a világhírt érte el. :o)

Vissza

Nitókrisz, I.  
XXVI. dinasztia I. Pszammetik leánya. A fáraó, egyik oldalról az asszíroktól, másik oldalról Tanutamontól szorongatva, úgy próbálta megerősíteni hatalmát, hogy rávette az akkor Amon Isteni Hitvese címet viselő Sepenupetet és kijelölt utódát, II. Amenidriszt, hogy fogadják örökbe leányát. Ezzel elérte, hogy betölthesse e fontos hivatalt, és ezzel is erősítse apja pozícióit.

Vissza

Nofermaat (Nefermaat)
III. dinasztia Huni fia, Sznofru testvére volt Nofermaat herceg, Atet férje. Meidumi masztabája (mely egybeépült a feleségének szánttal) különlegesen szép dekorációjáról híres. Nofermaat részén többek között vadászjelenetek voltak láthatók. Egy majmokkal játszó gyermeket ábrázoló idill révén még némi humor is került a kettős sírba.

 

Vissza

Nofret-Hór (Nefert-hor)
XVIII. dinasztia Szenenmut nővére volt.

 

Vissza

Nofruré (Nefruré, Noferuré, Neferura)
XVIII. dinasztia Hatsepszut leánya volt. Feltehetőleg meghalt tíz éves kora előtt, de ellentmondást okoz, hogy akad olyan felirat, amely szerint tizenöt éves korában még életben volt. Hatsepszut őt akarta megtenni örökösének. Az ő "atyai nevelője" volt a híres Szenenmut (vagy Szenmut), korának sokoldalú polihisztora. A róluk készült szobrok meglepően bensőséges viszonyban ábrázolják a királyi gyermeket és nevelőjét. Ez, Szenenmut különös címe és további különös emlékek, például egykorú graffitik lettek a táptalaja annak a feltételezésnek, hogy Szenenmut Hatsepszut szeretője és Nofruré valódi apja lett volna.

 

Vissza

Oszorkon  
XXIV. dinasztia Bubasztisz maswasa "királya" Pianhi hadjárata idején. Ő is behódolt Memphisz elestekor.

Vissza

csík

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére