prevpage.gif (1968 bytes)Előző frissítések (1)

2002 április 14-től 2002 december 31-ig

2002 április 14.

Itt az új játék!

2002 április 01.

Folytatva az előző feltöltést, egy-két kisebb hiba kijavítása mellett a Bazár bővült új Nokia oplogókkal és indítóképekkel. És ez nem áprilisi tréfa, vesd csak rá tekinteted!

2002 március 30.

Április a húsvéttal köszönt ránk, ami szegről-végről az exodus ünnepe. Úgyhogy ezúton is minden látogatónknak kellemes ünnepeket kívánunk. Hogy legyen mit olvasgatni az ünnepnapok alatt is, néhány újdonsággal frissült a KEMET. Először is új témánk van, egy igazán aranyos történet az istenek testéről, meg ami ahhoz kapcsolódik. Mielőtt bárki rosszra (jóra?) gondolna: mi is az istenek teste? A megfejtés A Mi Témáink rovatban található, számos kép kiséretében. ÉSzAH folytatja a Szinuhe-történetet, de az Idézetek számos más gyöngyszemmel is bővült - szinte minden oldalára jutott valami. Az Istenek között egy igazi csillag ragyogott fel, mondhatni szó szerint. Négy könyvet is figyelmedbe ajánlunk, melyek közül kettő régebbi, de megérdemli a figyelmünket, és kettő vadonatúj. Van néhány újabb linkünk is, ezek közül főleg az angol nyelvűek az érdekesek.A képek miatt kisebb átalakulást szenvedett a Galéria is, minek folytán talán gyorsabb lesz egy-két oldala. Azt hiszem, mostani írásaink hatalmas segítséget jelenthetnek majd azoknak, akik épp ezekben a témákban keresnek, mert nagyon nehezen fellelhető forrásokat sikerült használnunk. Még izgalmasabbnak igérkezik az a munka, amit ÉSzAH kezdett el, és talán a következő frissítéssel be is tudunk mutatni. Vázlatosan készülget egy óegyiptomi Ki kicsoda is, úgyhogy ha elfelejtetted, hogy ki volt Pete-Amon-neszettaui, hamarosan annak is utána tudsz majd nézni - és ha minden igaz, a tavaszt is élvezhetjük végre. Terveink szokás szerint hatalmasok, érdemes lesz újra visszatérned!

2002 február 30.

Az idő már megint rövidebb a kelleténél - sajnos ez a csapda állandó problémát jelent. Szerencsére akadt egy segítségünk: HoremWeb szorgalmasan mutatta be áldozatait Rének, aki csodát tett, és a KEMET honlapján a februárt harminc napossá változtatta :o) Komolyra fordítva a szót, újabb frissítésünk végre elérkezett. A mi témáink rovatunkban HoremWeb Egyiptom földrajzát mutatja be, hagyományaink szerint elég furcsa szemszögből: benyomások, emlékek tükrében. Kalandozásának a Ta Meri, a Szeretett Föld címet adta. ÉSzAH felmutatta az igazságot - az Istenek rovatunk Maat különleges alakjával bővült általa. Folytatódik a Szinuhe-történet is, nem is akárhogyan: a Szeszósztrisz-himnusz méltó alakot öltött ÉSzAH ihlete nyomán. Könyvajánlónk négy művel gazdagodott, és újabb szép idézeteket is találtunk - többek között ott, ahol senki sem számított rá: a Gyűrűk Urában.
Február eleji találkozónkról a beszámolót és a képeket a http://talalkozo.kemet.hu címen tekintheted meg, illetve töltheted le, ha még nem tetted volna meg. A találkozó résztvevőivel a már nem csak a Fórumon, hanem az arról elérhető Társalgóban (na jó, chat-en) is eszmét cserélhetsz. A Társalgó a Bravenet ingyenes szolgáltatása - sajnos ez reklámok garmadájával jár, de kérjük, hogy ezt nézd el - és meg.
Reméljük, hogy a márciusi frissítéshez már nem lesz szükségünk Ré különleges segítségére - gyűlik az anyag, úgyhogy továbbra is érdemes lesz benézni hozzánk!

2002 január 13.

Az előző év vége meglehetősen zsúfoltra sikeredett, így csak mostanra lett kész az új frissítésünk. Cserébe azonban egy olyan témával rukkolunk elő, amely minden bizonnyal segít megérteni az ókori egyiptomiak gondolkodásmódjának különbségeit, és közelebb kerülni az életfelfogásukhoz. A címe: Maat, nefer, hotep. Mivel ez a téma mindkettőnknek kiemelten fontos, így most rendhagyó módon egy párbeszéd formájában mindketten kifejtjük a véleményünket. Az Istenek között most egy igazán nagy formátumú hölgy mutatkozik be, aki ugyan nem a szépségével hódít, de ezt nem célszerű a szemébe mondani. :o) A Könyvajánlónk négy és fél könyvvel bővült - igen, az ötödik ugyanis csak félig új, mivel a most megjelent magyar kiadást már megelőzte az angol és német változat. Az Idézetekben is számos új gyöngyszemmel frissültünk.

2001 december 20-22.

Lezárult a Csalimesék utolsó fordulója is, és a végeredmény is megszületett. Sajnos technikai akadályok miatt nem sikerült a beígért időpontban, 20-án éjfélre feltölteni az eredménylistát, de most már az is kész - a Játék rovatunkon keresztül megtalálod. Minden résztvevőnek gratulálunk!
Egyúttal nagyon kellemes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk, és sikerekben gazdag, eredményes új évet! Hamarosan, bár lehet, hogy januárba átcsúszva jelentkezünk az újabb frissítéssel, és komoly terveink vannak, mondhatni nagyszabásúak: ha minden jól megy, eltünik a reklámcsík az oldalunk tetejéről, és alakul a személyes találkozás is - figyeld a Hírlevelünket és a Fórum Találkozások témáját, hogy időben értesülj az időpontról és a helyszínről!

2001 december 20-22.

Lezárult a Csalimesék utolsó fordulója is, és a végeredmény is megszületett. Sajnos technikai akadályok miatt nem sikerült a beígért időpontban, 20-án éjfélre feltölteni az eredménylistát, de most már az is kész - a Játék rovatunkon keresztül megtalálod. Minden résztvevőnek gratulálunk!
Egyúttal nagyon kellemes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk, és sikerekben gazdag, eredményes új évet! Hamarosan, bár lehet, hogy januárba átcsúszva jelentkezünk az újabb frissítéssel, és komoly terveink vannak, mondhatni nagyszabásúak: ha minden jól megy, eltünik a reklámcsík az oldalunk tetejéről, és alakul a személyes találkozás is - figyeld a Hírlevelünket és a Fórum Találkozások témáját, hogy időben értesülj az időpontról és a helyszínről!

2001 november 29.

Elkészült! Itt van végre az újabb frissítés! Sajnos HoremWeb betegsége miatt jócskán csúszott a dolog. Ráadásul igen komoly, bár nem biztos, hogy látványos fejlesztések történtek. A legérdekesebb talán ÉSzAH Szinuhe-fordítása, amit az Idézetek rovatunkban, az Így írtak ők részen találsz. A fordítást, terjedelme miatt három részletben fogjuk felrakni, az első rész már vár is rád. Nagyon komoly átalakuláson ment keresztül a Piramiskatalógusnak az a része, ami az óbirodalmi és első átmeneti kori piramisokat tartalmazza. Az előző változat adatait az újabb kutatások eredményeivel frissítette HoremWeb, és több mint egy tucatnyi "új" piramis került fel, részben olyanok, amelyek létezéséről a múlt század kilencvenes éveinek végéig semmit nem tudtunk. De még olyan is akad köztük, amelyiket ismerték ugyan a XIX. században, ám a XX. századra egyszerűen eltűnt, és csak mostanában került elő! Az említett oldalon szinte minden egyes piramis adatlapja bővült, több helyen képekkel is. A Könyvajánló szerkezeti változásokon ment át: a rövid könyvajánlatok most már cím szerinti ábécé-rendben, több fájlra szétosztva jelennek meg. Így az eddigi, 160 kilobyte-osra duzzadt fájl helyett modembarát méretű oldalakat kell csak letölteni. Ez a változás természetesen a Könyvajánló linkrendszerének teljes újraépítését is igényelte - remélhetőleg nem fogod észrevenni, mert minden működik, de ha mégsem, írd meg nekem (a hibás link pontos helyével és szövegével, hogy javítani is lehessen)! Természetesen újdonságokat is találsz a Könyvajánlatok között. A Fórumot ugyan nem mi fejlesztettük tovább, hanem tárhely-szolgáltatónk, az FW, de jócskán akadt vele munkánk nekünk is. A hibajavításban is kivettük a részünket, és a használhatóságot nagy mértékben érintő jelszó-használatban is sikerült meggyőzni az illetékest, hogy módosítson az eredeti elképzelésén. Köszönet érte, hogy megtette, mert ha marad az, hogy minden egyes hozzászólás előtt jelszót kell adni akkor is, ha két perccel azelőtt már megadtad, az a Fórum halálát jelentette volna. Ha szükségét látod, hogy a megújult Fórum használatáról írjunk egy-két szót, küldj egy levelet a webmaster(a)kemet.hu címre, és a tárgyhoz írd ezt: "Fórum???" - vagy valami hasonlót.
Ezen kívül egy újabb, hatalmas fejlesztés történt még, ami még kevésbé látványos, de adott esetben nagyon nagy segítséget adhat, ha valamelyik keresőből jutsz a honlapunkra. Ha egy nagy felbontású oldalt megpróbálsz megnyitni úgy, hogy a keretrendszer nem töltődött be, eddig ide, erre az oldalra jutottál, hogy a navigáláshoz szükséges linkek megjelenjenek. Ez most is így van, ám előtte a keresett oldal figyelmeztet, és megmondja, hogy pontosan milyen útvonalon érhető el. Ha ki akarod próbálni, válassz ki egy részletes könyvajánlót, kattints a linkjére az egér jobb gombjával, és válaszd a Hivatkozás megnyitása új ablakban (vagy hasonló) parancsot. Az fog történni, mintha egy kereső egyenest Kemet közepére dobott volna. (Ismétlem, ez a rendszer még csak a nagy felbontású oldalainkon működik.) Mindezek után már csak hab a tortán, hogy a Bemutatkozunk oldalnál a felbontás kiválasztásakor egy kis segítséget nyújtunk: a böngésződ fajtája és az általad használt felbontás alapján a honlapunk javaslatot tesz arra, hogy milyen felbontás lehet alkalmasabb neked. Ez a szolgáltatás már működik pár napja, de gyakorlatilag a mostani technikai fejlesztés eredményeként jött létre ez is.
A következő frissítéshez egyelőre újabb könyvajánlatok, egy filozofikus mélységű téma, és számos idézet készül. Folytatjuk a technikai jellegű javításokat is, és ha HoremWebnek marad rá ideje, frissülnek a középbirodalmi piramisok adatlapjai is. Istenből több is szóba került, úgyhogy elsősorban az adatgyűjtés gyorsasága dönt majd, hogy ki ragyog fel a Fényhegyünkön. És ha minden igaz, a Csalimesék is eredményhirdetéshez érnek addigra... Térj vissza hozzánk, érdemes lesz!

2001 november 25.

Elérkeztünk a Csalimese második fordulójának végére, és itt a harmadik forduló. Az eredmények egyelőre még nem a véglegesek, az utolsó pillanatban beérkező megfejtések még változtathatnak rajta. A harmadik fordulóban ismét tíz hiba bujkál - ezúttal egy képzeletbeli levél szövegében. Úgyhogy most figyelj arra: ami nem igaz, még nem biztos, hogy hibás, de ami téves, az rád vár! A végleges eredménylistával napokon belül jelentkezünk, és végre-valahára elkészült az újabb frissítés is. Ez lehet, hogy nem lesz olyan látványos, de hatalmas munka áll mögötte, ami húsz új piramissal is felér. Hogy ez mit jelent? Nos, napokon belül kiderül!

2001 november 05.

Lezárult a Csalimese első fordulója, és már fent van a következő! Mivel az első forduló meglehetősen nehéznek bizonyult, az újabb fordulóban ismerősebb vizekre evezünk. Ami újabb ravasz hibákra ad alkalmat... Ne tétovázz, játssz velünk! Szokás szerint a játék nem csak arra jó, hogy meg lehet nyerni, hanem szórakoztató tudáspróba is. Szeretettel várunk! A megfejtések beküldési határideje 2001 november 25. éjfél.
Mint ahogy szeretettel várunk 2001. november 07-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba is, ahol 17:30-kor lesz Cene gál István kiállításának megnyitója. A salgótarjáni kiállításról már beszámoltunk - és most itt az alkalom, hogy aki akkor lemaradt, most kárpótolja magát. Érdemes! A kiállítás 2001 december 01-ig lesz látható.

2001 október 28.

Fontos hír! Közkívánatra a játék első fordulójának határidejét egy héttel későbbre tettük. Mivel többen jelezték, hogy a két hét - internethez jutásuk korlátai miatt - kevés, és ráadásul az első, játékra felhívó körlevelünket többen nem kapták meg, az új határidő 2001 november 04-e éjfél. Két másik fontos hír: Cene gál István barátunk budapesti kiállítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2001 november 07-én 17:30-kor nyílik meg, és december 01-ig lesz látható. Viszont HoremWeb betegsége miatt a következő frissítés is csúszik. De ami késik, az nem múlik, maradj velünk! Ha pedig még nem regisztráltál a Hírlevelünkre, küldj egy tetszőleges tartalmú e-mailt ÉSzAH-nak az eszah(a)kemet.hu címre, és értesítünk a frissítésekről, újabb fordulókról, és más, fontos dolgokról. Hogy most se jöjjünk üres kézzel, néhány új idézet is felkerült - fogadd szeretettel!

2001 október 14.

Itt az új játék! Most éppen azt tesszük próbára, hogy mennyire lehet beugratni téged: megtalálsz-e néhány hibát, amit gondosan elrejtettünk a szövegben. De nem is tartóztatlak tovább: indulj a Játék linkünkre, ott minden szükséges tudnivaló a rendelkezésedre áll!.

2001 szeptember 30.

Elmúltunk két évesek! Ez a frissítésünk egy kicsit később lett készen, mint szerettük volna, de HoremWeb a jó kis szeptemberi esőre időzítette szabadságát. Egyiptomba kellett volna mennie, nem a hegyek közé, akkor nincs ilyen gondja...  Érdekes módon azonban nem ő, hanem ÉSzAH készített a Nyugat Urával riportot, amit az Istenek rovatunkban olvashatsz. HoremWeb körülnézett az egyiptomi állatvilág házatáján, de sehogy sem találta a fáraó tevéjét. Viszont egy nagyon jó könyvet nézett ki a részletes Könyvajánlóba, amelyet már eddig is sokat emlegettünk: Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa Asszony a fáraók trónján című regényét. A rövid Könyvajánlók is gazdagodtak három művel, és az idézetek közé ÉSzAH talált pár gyöngyszemet. Több olvasónk kérésére elkezdtük a Könyvajánlókat feltölteni a kiadások adataival is. A kiadó nevét, kiadás évét és az ISBN-számot is megadjuk - ahol tudjuk. Ez azonban egy fogós feladat, úgyhogy csak apránként tudunk vele haladni, jelenleg a nagy felbontású oldalaink részletes Könyvajánlójánál találod meg ezeket az adatokat, azoknál a műveknél, ahol ki tudtuk deríteni. Ha esetleg tudsz segíteni abban, hogy az olyan könyveknek, ahol még nincs fent, megírod ezeket az adatait, azt nagyon hálásan fogadnánk! Leveledet az isbn(a)kemet.hu címre várjuk. Visszatérő látogatóinknak szeretnénk kedvezni azzal, hogy ha címnek a http://magyar.kemet.hu-t írod be, az a bevezető oldalak kihagyásával egyből erre az oldalra vezet.   Természetesen a többi domain-nevünk ugyanúgy használható, mint eddig. Szeptemberre ennyi tellett, de már körvonalazódnak az újabb tervek is: hamarosan indul egy újabb játék, amelyben most az éberségedet próbálhatod ki, ugyanis hazudni fogunk! :o) Ha nem akarsz lemaradni erről, és a frissítéseinkről sem, és még nem regisztráltad magad a hírlevelünkre, még megteheted: írj egy tetszőleges tartalmú e-mailt a subscribe(a)kemet.hu vagy feliratkozas(a)kemet.hu címre! Ha pedig már túlvagy a regisztráción, figyeld a postafiókodat, mert hamarosan jelentkezünk! Addig is Hathor áldása kísérjen ebben a zűrzavaros időszakban, Ozirisz fogadja magához az áldozatokat, és oltalmazza Nyugatot és Keletet egyaránt!

2001 augusztus 20.

Elérkezett az Áradás évszak első hav... bocs, szóval az augusztus. Lassan letelnek a szabadság napjai, hosszabbodnak az éjszakák, de a nyárnak még nincs vége. Ez a frissítés néhány igazi csemegét hozott: A Mi Témáink között HoremWeb (vagyis Born) bemutatja azt a Dzsedit, aki négy és fél ezer évvel megelőzte a Star Wars filmeket. ÉSzAH kibővítette a Fáraó - isten, vagy király? című témát néhány odavágó gondolattal. Újdonságként eredeti egyiptomi szövegekkel jelentkezünk, amit már régen szerettünk volna, mivel az óegyiptomi irodalom alkotásai egyre nehezebben fellelhetőek. A szerzői jogi problémák elkerülésére ezek saját fordításaink, és rögvest kettő is van belőlük. ÉSzAH Apophisz és Szekenenré vitáját mutatja be, amelynek egy mostanában megjelent trilógia ad különleges aktualitást - a Könyvajánlónkban kicsit bővebben is olvashatsz róla. HoremWeb a Westcar-papiruszról Hufu és a varázsló meséjét dolgozta át magyarra. A lehetőségekhez mérten teljes szövegek az Idézetek rovatunk új linkje alatt találhatóak, Így írtak ők alcímmel.
Az EgyiptoMédia is rendhagyó tétellel gazdagodott. Kivételes alkalom, hogy vendég-szerző írását közöljük. Meruira, aki ÉSzAH évfolyamtársa, és az egyiptológia mellett filmelméletet tanul, az egyiptomos filmekről írt áttekintést, Egyiptom a moziban címmel. Az előző, Fáraó - a szükséges Prus című témánk pedig gazdag képanyaggal bővült.   Ismét gyarapodott a Térképünk, mely Egyiptom városait mutatja be. ÉSzAH ezúttal tíz nevezetes helyet ismertet meg az érdeklődőkkel. Már szó esett az Idézetekről, de nem csak az új alrovattal frissült. HoremWeb két ókori idézetet szemelt ki mostanra, ÉSzAH pedig az Ember Tragédiájából csillogtatja meg a neki leginkább tetsző gyöngyszemeket.
Ennyi fért bele augusztusi feltöltésünkbe. A legközelebbivel szabadság miatt legkorábban szeptember vége felé jelentkezünk. De akkor is számítunk rád, és hogy le ne maradj a frissítésről, szívesen értesítünk róla. Ehhez nem kell mást tenned, mint feliratkoznod a Hírlevelünkre. Ez abból áll, hogy arról az e-mail címről, ahová az értesítést kapni szeretnéd, küldj egy tetszőleges tartalmú e-mailt, és figyeld a postádat, hogy mikor érkezik hír felőlünk. Mert, hogy érkezik, abban biztos lehetsz! ;o)

2001 július 22.

Szerettel üdvözlünk a KEMET = Az Ókori Egyiptom oldalain. Mint látod, ezentúl a http://www.kemet.hu címen érhetsz el minket. Kérlek frissítsd a "Kedvencek/Bookmarks" gyűjteményedet, nehogy bármiről is lemaradj. De ha 100%-ra akarsz menni, és úgy érzed nem tudnál megbírkózni a veszteséggel, ha akár csak egy nappal is lemaradnál a legújabb dolgokról, akkor küldj egy e-mailt "Hírlevél-regisztráció" tárggyal a subscribe(a)kemet.hu vagy feliratkozas(a)kemet.hu címre, ugyanis útnak indítottuk hírlevél szolgálatunkat, melyből azonnal értesülhetsz a honlapon történő feltöltésekről, változásokról és nem utolsó sorban a meghirdetett játékokról. A megújulások, névváltozások kis csapatunk 50%-át személyében is érintették, ugyanis Born hosszas morfondírozás után egyiptomiasabb hangzású nicknevet vett fel. Ezentúl HoremWeb néven látja el feladatát - ennek   jelentése Hórusz a Weben, és jól összecseng Horemheb fáraó nevével.
Yul ... ööö ... akarom mondani július hónapban is számos újdonsággal szolgálunk. Először is három fáraót mutatunk be neked. Az egyikkel a Könyvajánlóban találkozhatsz, a másikkal az EgyiptoMédiában, a harmadikkal pedig A Mi Témáink között. A Felfedezők sora is bővült. HoremWeb (a.k.a. Born) közös kedvencünket, David Robertset hívta meg a weboldalunkra, aki nem is annyira régészeti, sokkal inkább képzőművészeti szempontból fedezte fel Egyiptomot. Ennek megfelelően az írást különösen gazdag képanyag illusztrálja.
Lezajlottak az egyetemi felvételik. A Segítség! Egyiptológus szeretnék lenni! rovatba felkerült egy próbafelvételi, ahol az ifjú egyiptológus-jelöltek mérhetik le tudásukat. Vigyázat! Ezt nem a honlap alapján állítottam össze, hanem az elmúlt öt év felvételi kérdéseinek mintájára. A tanulnivágyók érdeklődése ihlette a Könyvajánló mellékletét, melyben arról nyújtok felvilágosítást, hogy hogyan, milyen tankönyvekből, szótárakból, internetes forrásokból érdemes egyiptomiul tanulni, és ezekhez hol lehet hozzájutni. Persze maga a Könyvajánló is bővült, és az Idézetek között is érdemes böngészgetni.
Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor lesz újra játék. A mikort még nem tudjuk, de igérjük, hogy lesz és azt is, hogy hamarosan.
Addig is iratkozz fel a hírlevél listára, nehogy lemaradj róla!
Koránkelők figyelmébe ajánlom a Szóthisz heliakus felkelését, mely valamikor mostanság - Kákosy szerint július 19-én - esedékes a www.keletihorizont.hu ... bocsánat ... szóval a keleti horizonton. Boldog új évet kívánunk! :-)

ÉSzAH
eszah(a)kemet.hu

Egy szinttel feljebb Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére